HIV Test bagi bakal pengantin :)

assalammualaikum ^_^

dear diaries,

Selamat Hari Raya Aidiladha semua! rasa nya belum terlambat untuk wish. :)
Tahun ni tak pergi memana pun raya, siap boleh terlajak tidur pagi raya tu disebabkan malam raya dok sibuk mengemas rumah dan buat preparation for wedding sampai ke pagi. Haha..

So far, preparation wedding berjalan dengan lancar. Terima kasih Ya Allah kau berikan aku peluang dan juga rezeki ini.. Semua major item yang perlu di buat semuanya  in-control. Di sebabkan dah masuk fasa 3bulan sebelum nikah, so now tengah fokus on borang & document needed untuk permohonan kebenaran berkahwin. weeee :)

Dan salah satu perkara wajib yang perlu di lampirkan bersama borang permohonan kahwin tu, mestilah kene buat HIV Test. Both pasangan bakal pengantin yang hendak berkahwin kene buat test ni. Hari raya ke-2 Aidiladha, kami pun pergi larh buat test ni. Actually, kami sgt larh berterima kasih to our friend yang kerja kat HBKL ni. First thing first yang kene buat ialah, kene minta tarikh appointment kalau buat HKL arh. Kalau buat kat klinik kerajaan yang lain, im not sure how was the procedure is. Mungkin kat klinik kerajaan tak perlu buat appointment and mungkin datang boleh terus buat test or macam mana, tak tahu arh plak kan. So, kene datang HKL semata-mata nak dapat kan tarikh appointment. Tapi disebabkan kawan iols yang baik hati leh mintak kan on behalf of us, so kami pun mmg terus boleh datang pada tarikh yang telah di tetapkan. Gitu kan.

credit : www.nikahkahwin.com

Carta ni, boleh rujuk kat nikahkahwin.com. Yang contoh ni buat kat klinik kerajaan, tapi kami buat direct kt HKL je. Procedure ni sebenarnya tak adalah lama mana. Yang buat lama tu kene tunggu giliran, paham-paham arh kan HKL ni mana penahnya tak ada orang. Sentiasa ramai je even kami dh terpacak kat situ since 7.50 pg kott. Tapi kawan kami cakap, hari yang kami datang tu pun tak ramai sangat larh jika dibandingkan dengan hari-hari lain..grrr..tapi bagi kami yang mmg jarang datang hospital ni, dah rasa ramai bagai lautan manusia dah..*budget ayat nak sastera je kan! haha..

while waiting. Pagi datang pun dah no ni!

After selesai semua, keputusan kami ofcos arh NEGATIF kan. Motip apa tetiba nak positif. Alhamdullilah, selesai dengan jayanya! haha. Kau fikir tak cuak ke nak ambil darah & tunggu keputusan. Jantung debar je kau..haha..mengalahkan tunggu keputusan SPM je. Padahal bukan apa pun kan. haha..

One of the procedure done already, now lets focus on document & borang yang kene isi semua. Nak kene serah kat tok kadi plak. Now, tok kadi area kawasan rumah tengah buat Haji. Mmg tunggu beliau balik je and cepat-cepat serahkan borang ni. Excited nak kahwin gitu! haha..

time tgh tunggu keputusan test! nak juga selit gambar sendiri :p
That's all. Tak kan nak cite pasal satu test ni pun berjela nak type kan. Tapi dah TERtaip panjang lebar. haha. Oh, baru teringat test talesmia kene buat ke yek? memang dalam procedure nak mohon kahwin tu tak nyatakan. Tapi ada orang kata better buat, utk rujukan sendiri arh and utk tahu tahap kesihatan kita. Rasa hati macam nak buat, tapi how? nak buat kat mana, macam mana and apa yang perlu di buat. Aishh, kene research pasal benda ni plak. Tengok arh, nak bincang dengan mr tunang macam mana..

p/s : hari ni dapat makan rojak buah free, pakcik jual rojak bagi free! :)

Okbai!
terima kasih sudi bace. have a nice day. (:

Comments

Popular posts from this blog

Rawatan Sedut Kahak for my lil Princess #BabyDH

Melaka punya cerita :) #throwback

Experience for our precious - AmissaJR #BabyDH