Skip to main content

HIV Test bagi bakal pengantin :)

assalammualaikum ^_^

dear diaries,

Selamat Hari Raya Aidiladha semua! rasa nya belum terlambat untuk wish. :)
Tahun ni tak pergi memana pun raya, siap boleh terlajak tidur pagi raya tu disebabkan malam raya dok sibuk mengemas rumah dan buat preparation for wedding sampai ke pagi. Haha..

So far, preparation wedding berjalan dengan lancar. Terima kasih Ya Allah kau berikan aku peluang dan juga rezeki ini.. Semua major item yang perlu di buat semuanya  in-control. Di sebabkan dah masuk fasa 3bulan sebelum nikah, so now tengah fokus on borang & document needed untuk permohonan kebenaran berkahwin. weeee :)

Dan salah satu perkara wajib yang perlu di lampirkan bersama borang permohonan kahwin tu, mestilah kene buat HIV Test. Both pasangan bakal pengantin yang hendak berkahwin kene buat test ni. Hari raya ke-2 Aidiladha, kami pun pergi larh buat test ni. Actually, kami sgt larh berterima kasih to our friend yang kerja kat HBKL ni. First thing first yang kene buat ialah, kene minta tarikh appointment kalau buat HKL arh. Kalau buat kat klinik kerajaan yang lain, im not sure how was the procedure is. Mungkin kat klinik kerajaan tak perlu buat appointment and mungkin datang boleh terus buat test or macam mana, tak tahu arh plak kan. So, kene datang HKL semata-mata nak dapat kan tarikh appointment. Tapi disebabkan kawan iols yang baik hati leh mintak kan on behalf of us, so kami pun mmg terus boleh datang pada tarikh yang telah di tetapkan. Gitu kan.

credit : www.nikahkahwin.com

Carta ni, boleh rujuk kat nikahkahwin.com. Yang contoh ni buat kat klinik kerajaan, tapi kami buat direct kt HKL je. Procedure ni sebenarnya tak adalah lama mana. Yang buat lama tu kene tunggu giliran, paham-paham arh kan HKL ni mana penahnya tak ada orang. Sentiasa ramai je even kami dh terpacak kat situ since 7.50 pg kott. Tapi kawan kami cakap, hari yang kami datang tu pun tak ramai sangat larh jika dibandingkan dengan hari-hari lain..grrr..tapi bagi kami yang mmg jarang datang hospital ni, dah rasa ramai bagai lautan manusia dah..*budget ayat nak sastera je kan! haha..

while waiting. Pagi datang pun dah no ni!

After selesai semua, keputusan kami ofcos arh NEGATIF kan. Motip apa tetiba nak positif. Alhamdullilah, selesai dengan jayanya! haha. Kau fikir tak cuak ke nak ambil darah & tunggu keputusan. Jantung debar je kau..haha..mengalahkan tunggu keputusan SPM je. Padahal bukan apa pun kan. haha..

One of the procedure done already, now lets focus on document & borang yang kene isi semua. Nak kene serah kat tok kadi plak. Now, tok kadi area kawasan rumah tengah buat Haji. Mmg tunggu beliau balik je and cepat-cepat serahkan borang ni. Excited nak kahwin gitu! haha..

time tgh tunggu keputusan test! nak juga selit gambar sendiri :p
That's all. Tak kan nak cite pasal satu test ni pun berjela nak type kan. Tapi dah TERtaip panjang lebar. haha. Oh, baru teringat test talesmia kene buat ke yek? memang dalam procedure nak mohon kahwin tu tak nyatakan. Tapi ada orang kata better buat, utk rujukan sendiri arh and utk tahu tahap kesihatan kita. Rasa hati macam nak buat, tapi how? nak buat kat mana, macam mana and apa yang perlu di buat. Aishh, kene research pasal benda ni plak. Tengok arh, nak bincang dengan mr tunang macam mana..

p/s : hari ni dapat makan rojak buah free, pakcik jual rojak bagi free! :)

Okbai!
terima kasih sudi bace. have a nice day. (:

Comments

Popular posts from this blog

Melaka punya cerita :) #throwback

assalammualaikum ^_^

dear diaries,

Ye, bertemu lagi kita.. *ceh mcm rancangan masak-masak je intro pon* haha.. So, ni nissa nak story sikit pasal pergi Melaka time raya hari itu. okey fine, mmg tahu raya dah lama dah habis, -.-" nak masuk raya haji dah pun but ske jugak nak updates. hikhik..before ni tak menyempat nak updates blog. Iols iz busy..tapi pikir balik nanti ble anak cucu dh besar, diorg boleh bace kan..just for memory..jangan diorang nak hack sudah..hahaha.. *berangan okeh*

Back to story, we are decided to go short family trip after seminggu raya. Motip and tujuan utama nak gi sana, just jalan-jalan, mkn and just nak pi relax. Selama hidup ni, setiap kali pergi Melaka tak pernah nya puas. hahah..banyak kali pergi pun, tetap best di hati ku..I'm just love Melacca!
17 August - 18 August 2013 -kami sekeluarga menginap di sana..Genap sebulan arh dari tarikh hari ini.. ngeee :)

So, basically entry ini akan ada banyak gambar. Beware to scroll your mouse..hikhik..

Masa mu…

Rawatan Sedut Kahak for my lil Princess #BabyDH

assalammualaikum ^_^

dear diaries,

Dzandra Humaira dah hampir seminggu diserang Selesema & Batuk. Sampai demam2 dek kerana batuk. Kesian tgk baby kena selesama & batuk ni. Kita yg dewasa ni pun tak selesa apatah lagi baby kan. T______T

Aku tak sampai hati betul tgk anak sakit. Risau je sepanjang masa. Mak mana yg tak risau kan tgk anak tak sihat. Maira asyik nak melekap je. Muka pun moody je, tak nak senyum langsung. Sian anak mummy ye.

Kat rumah pun kami suami isteri ada buat rawatan steam dgn teknik percussion hampir setiap hari, pagi & malam. Ada arh keluar hingus kahak, tapi still ada lagi tinggal and dapat dengar dekat dada Maira time dia tidur.

So semalam, kami decide nak pergi klinik utk buat Rawatan Sedut Kahak. Tak tahan dah nak tgk dia malam tak lena tidur. After googling and tanya pendapat org. Kami pergi buat rawatan ni kat Klinik Wangsa @ Dr Nadir Khan. Korang try google and search nama doctor ni, kemain famous habis dia dengan rawatan yg dia provide tu.

Klin…

Experience for our precious - AmissaJR #BabyDH

Assalammualaikum ^_^

Tak tahu dari mana nak mula..hehe..

Alhamdulillah, aku tengah berbadan dua dan usia kandungan sekarang nak masuk 32 minggu. Aktiviti si kecil sekarang ni aktif menendang dalam perut aku ni. Tak dapat aku gambarkan perasaan tu macam mana, rasa bahagia sangat! :) Mungkin ini yang di rasai oleh mak aku bila mengandungkan aku 25 tahun yang lalu. Thanks Ma :)

Lain orang lain pengalaman masa pregnant ni. Ada yang senang je, tetibe mengandung, senang je pula beranak, Tapi dalam kes aku ni, mungkin boleh di kategori kan dalam kes a lil bit susah sikit. Ada sedikit dugaan sepanjang tempoh pregnant ni. Alhamullilah, Allah masih sayang kan kami suami isteri kerana di berikan dugaan yang membuatkan kami lebih mendekatiNya.

Lepas lalui miscarriage masa pregnancy yang pertama dulu, jujur aku kata kan aku trauma. Ye, trauma!. Aku ni pula jenis over thinking sometimes, takut, cuak, cemas semua ada. Rezeki Allah nak bagi, tak lama kehilangan yang pertama, dalam 5 bulan kami dapat …