Skip to main content

Posts

Rawatan Sedut Kahak for my lil Princess #BabyDH

assalammualaikum ^_^

dear diaries,

Dzandra Humaira dah hampir seminggu diserang Selesema & Batuk. Sampai demam2 dek kerana batuk. Kesian tgk baby kena selesama & batuk ni. Kita yg dewasa ni pun tak selesa apatah lagi baby kan. T______T

Aku tak sampai hati betul tgk anak sakit. Risau je sepanjang masa. Mak mana yg tak risau kan tgk anak tak sihat. Maira asyik nak melekap je. Muka pun moody je, tak nak senyum langsung. Sian anak mummy ye.

Kat rumah pun kami suami isteri ada buat rawatan steam dgn teknik percussion hampir setiap hari, pagi & malam. Ada arh keluar hingus kahak, tapi still ada lagi tinggal and dapat dengar dekat dada Maira time dia tidur.

So semalam, kami decide nak pergi klinik utk buat Rawatan Sedut Kahak. Tak tahan dah nak tgk dia malam tak lena tidur. After googling and tanya pendapat org. Kami pergi buat rawatan ni kat Klinik Wangsa @ Dr Nadir Khan. Korang try google and search nama doctor ni, kemain famous habis dia dengan rawatan yg dia provide tu.

Klin…
Recent posts

Our Lil Princess ~ #BabyDH

Assalammualaikum ^_^
Alhamdullilah syukur ke hadrat Ilahi, hari ini genap our lovely #BabyDH sebulan.. Happy 1st month birthday sayang.. :) tak lupa juga, selamat berpuasa uols!
Tanggal 14 Jun 2015 (Ahad) @ 4.52am lahir nya puteri sulung kami yang di beri nama Dzandra Humaira bt Muhammad Amirul Adzraf. (asal skema sgt ayat aku pun -.-)  Apa perasaan aku dah jadi mak ni? Aku rasa bahagia, rasa sempurna disamping suami dan keluarga kecil kami. Masa awal2 dulu bercampur baur pun ye jgk..boleh ke aku ni jadi mak ni, takut, gembira semua ada. Tapi bila dah tengok anak sendiri depan mata dan dalam dakapan kita, secara automatik nya perasaan mak2 menggunung tinggi. Orang2 tua cakap, nyamuk pun xberani hinggap kat muka anak sbb mak nya 24/7 jadi jaga setia kt sebelah anak. Tau xpe, i can feel it now. Nyamuk or semut 1km jauh lg, aku dh standby nk pukul. Nampak tak kat situ..haha..
Mana yang tau kes aku ni, dari pregnant lg aku ada beberapa masalah. Sampai kan kene cuti dr kerja sebab tak nak ambi…

Experience for our precious - AmissaJR #BabyDH

Assalammualaikum ^_^

Tak tahu dari mana nak mula..hehe..

Alhamdulillah, aku tengah berbadan dua dan usia kandungan sekarang nak masuk 32 minggu. Aktiviti si kecil sekarang ni aktif menendang dalam perut aku ni. Tak dapat aku gambarkan perasaan tu macam mana, rasa bahagia sangat! :) Mungkin ini yang di rasai oleh mak aku bila mengandungkan aku 25 tahun yang lalu. Thanks Ma :)

Lain orang lain pengalaman masa pregnant ni. Ada yang senang je, tetibe mengandung, senang je pula beranak, Tapi dalam kes aku ni, mungkin boleh di kategori kan dalam kes a lil bit susah sikit. Ada sedikit dugaan sepanjang tempoh pregnant ni. Alhamullilah, Allah masih sayang kan kami suami isteri kerana di berikan dugaan yang membuatkan kami lebih mendekatiNya.

Lepas lalui miscarriage masa pregnancy yang pertama dulu, jujur aku kata kan aku trauma. Ye, trauma!. Aku ni pula jenis over thinking sometimes, takut, cuak, cemas semua ada. Rezeki Allah nak bagi, tak lama kehilangan yang pertama, dalam 5 bulan kami dapat …

Officially,I'm married! :)

Assalammualaikum ^_^

Dear diaries,

#Entry ni dh terpendam dlm list dari Mac 2014. Hari ini baru perasan. Bapak arh lama wei!

Ya Allah, lama sgt blog ni terbiar. Last update pun tahun lepas. Kesian kau blog, sejak aku berlaki ni kau lagi lagi arh di anak tirikan.. kahkah :p

Alhamdullilah, dh berkahwin dh pun.. Hampir setengah tahun jgk arh weh! Weee.. :)

24 Januari 2014 - Alhamdullilah dengan sekali lafaz aku selamat bergelar isteri kepada Muhammad Amriul Adzraf,syukur Alhamdullilah ku panjatkan kepada-Nya. :)

Perasaan teruja, bahagia, gembira segala macam ada. Sejak bertukar status ni, masa aku byk dihabiskan dengan bekerja dan dirumah. Dan hobi baru sekarang ialah, memasak utk suami iols ler. Nasib ler aku bukan noob gile bab dapur ni, so alhamdullilah leh arh masak sikit-sikit. Thanks to my mom sebab ajar aku masak sejak kecil lagi, so segala ilmu yg di turun kan tu boleh di guna pakai saat-saat ni. Suami aku pun cakap aku masak sedap kan.. hehe..lagi berbunga arh hati aku nak masa…

HIV Test bagi bakal pengantin :)

assalammualaikum ^_^
dear diaries,

Selamat Hari Raya Aidiladha semua! rasa nya belum terlambat untuk wish. :)
Tahun ni tak pergi memana pun raya, siap boleh terlajak tidur pagi raya tu disebabkan malam raya dok sibuk mengemas rumah dan buat preparation for wedding sampai ke pagi. Haha..

So far, preparation wedding berjalan dengan lancar. Terima kasih Ya Allah kau berikan aku peluang dan juga rezeki ini.. Semua major item yang perlu di buat semuanya  in-control. Di sebabkan dah masuk fasa 3bulan sebelum nikah, so now tengah fokus on borang & document needed untuk permohonan kebenaran berkahwin. weeee :)

Dan salah satu perkara wajib yang perlu di lampirkan bersama borang permohonan kahwin tu, mestilah kene buat HIV Test. Both pasangan bakal pengantin yang hendak berkahwin kene buat test ni. Hari raya ke-2 Aidiladha, kami pun pergi larh buat test ni. Actually, kami sgt larh berterima kasih to our friend yang kerja kat HBKL ni. First thing first yang kene buat ialah, kene minta tarikh…

Colour Theme Of Amissa Wedding :)

assalammualaikum ^_^
dear diaries,

Tik tok tik tok, masa cepat sangat berlalu. Contoh nya bulan October ni ha, baru je rasa 1st Oct now dah 10th Oct. Nak masuk middle of October then November.. Arghh..kalau setiap kali fikir pasal tarikh2 ni leh buat pening kepala tahu.. Iols cuak gilerrr -.-"

A lot of preparation still tak berapa siap lagi, hari makin dekat..Kerja kt office plak sentiasa nya banyak. Berdoa sangat hope everything goes well :)
So, today nak share our wedding theme. ngeeee :D
Every event harus larh wajib mesti ada tema kan. And secara jujurnya nak pilih tema warna ni pun buat kepala pening sebab tak tahu nak pilih warna apa. Punya arh kemain banyak warna dalam dunia ni, dan dan nak pilih warna untuk wedding sendiri boleh xtahu nak pilih. Confius actually, semua warna nak. Kahkah..

After di timbang kati, berat kilo, kiri kanan atas bawah segala nya so we decided to choose :  (drum roll) 


Coral Peach + Green Turqoise + White 







P/s : Semua gambar adalah ihsan dari GOOG…

Checklist Wedding, Kasih Amissa in Making :)

assalammualaikum ^_^

dear diaries,

Okey, so hari ini rajin sikit nak updates blog sekaligus nak buat checklist untuk my wedding. Honestly, perasaan tu gembira ada, excited apatah lagi, cuak pun ada, takut pun ada, seriau pun ada..grrr  >.<

This is my preparation list version myself. :)



Tarikh, lokasi, acara :

Majlis Khatam Al-quran & Marhaban : Jumaat, Jan 2014 (Lepas solat jumaat) - rumah sendiri

Nikah & Malam berinai : Jumaat, Jan 2014 (Malam selepas solat maghrib) - rumah sendiri

Sanding : Sabtu, Jan 2014 (12.30pm and onward) - rumah sendiri

Family Gathering & buka hadiah : Sabtu, Jan 2014 (Malam selepas magrib) - rumah sendiri

Bertandang : Sabtu, Feb 2014 - Sg Koyan, Pahang

So, settle pasal tarikh, masa & juga lokasi. Pheww *lap peluh* ingat senang ke wey..just pick the date? no no no..kene buat mesyuarat tergempar keluarga dulu, sini bagi pendapat ini, sana bagi pendapat itu.. and at the last Alhamdullilah, kata sepakat telah di persetujui. Imma the happy girl :)

T…